U16: KVC Westerlo – Standard de Liège

Na de veelbelovende vriendschappelijke midweek wedstrijd tegen Eendracht Mechelen a/d Maas kon je zien dat deze groep enorm gretig en gemotiveerd was om tegen Standard het beste van zichzelf  te geven.

Met een aangepaste opstelling, in functie van deze wedstrijd, begon KVC Westerlo vol overgave aan deze wedstrijd.  KVC Westerlo kon in de eerste minuut reeds een hoekschop afdwingen, deze werd iets te kort ingespeeld om voor het nodige gevaar te zorgen.  De eerste echte kans van de wedstrijd kwam er na 4 minuten voor de bezoekers uit Luik, met een lage voorzet op links, net geen buitenspel maar het schot van de Standard aanvaller ging net naast.  KVC Westerlo bleef goed georganiseerd en compact voetballen, en zette Standard af en toe onder druk.  De wedstrijd verliep in deze beginfase gelijk opgaand met bij momenten hoog tempo.  De wil bij KVC Westerlo om goed voetbal te brengen is zeker aanwezig, maar tegen een stug en sterke tegenstander zoals Standard is dat niet vanzelfsprekend.  In de 11e minuut van de wedstrijd kwam Portugees internationaal U16 Lukas Rodrigues alleen voor de goed uitgekomen Westelse doelman Door Lievens, hij liet zich niet passeren en voorkwam de 0-1.  Niettegenstaande onze doelman niet echt fit aan de wedstrijd begon, keepte hij een sterke wedstrijd en had zeker een aandeel in deze overwinning.  Het tempo in de wedstrijd bleef hoog en het spel ging goed op en neer. In het tweede gedeelte van de eerste helft had Standard meer balbezit wat resulteerde in een paar kansjes.  In de 24e minuut diende centrale verdediger Lou Roten een aanvaller van Standard foutief af te stoppen maar de vrije trap bleef zonder gevaar.  Net voordien had KVC Westerlo nog een goed uitgespeeld kans. Een diepe pas van Jarne Swerts bereikte Xander Vandebosch, diens voorzet was net iets te hard voor het hoofd van Matisse Moermans.  In de 26e minuut kon een verdienstelijke Bram Dillen stevig doorzetten en zette voor richting Alexander Willems. Opgejaagd door de verdediging van Standard was de daaropvolgende actie iets te overhaast.  Een minuut later was er een goede interceptie van Lou Roten die dadelijk Breben Gotthold probeerde te bereiken, maar Breben stond net buitenspel.  In de 28e minuut kreeg Standard een vrije trap op een zeer gevaarlijke plaats, net buiten de 16m.  Een ingestudeerde vrije schop werd goed beoordeeld door onze verdediging.  Er volgende een reeks stilstaande fases voor Standard, maar telkens was het een Westelse verdediger die de bal kon ontzetten.  Plots nam KVC Westerlo de touwtjes weer in handen, typerend voor deze wedstrijd, en probeerden kansen te dwingen.  Maar, wanneer er druk wordt gezet is de kans op een counter zeer groot.  In de 31e minuut werd een Standard speler getackeld door Lou Roten. De scheidrechter oordeelde dat de fout zwaar genoeg was voor de gele kaart.  Standard was op het einde van de eerste helft dan weer de betere ploeg. Gelukkig was er een goede thuisdoelman om een schot vanuit de tweede lijn mooi uit het doelkader te ranselen.  Het was een zware en lange eerste helft, ook letterlijk want de scheidsrechter dacht dat het 45min was voor één speelhelft i.p.v. 40 min.

De 2e helft startte zoals de 1e helft. Meteen druk van KVC Westerlo maar al vrij vlug ging het spel gelijk opgaand.  In de 47e minuut van de wedstrijd kreeg Standard een licht toegekende vrije trap op een gevaarlijke plaats. Net zoals in de eerste helft waren het de verdedigers van KVC Westerlo die de bal konden ontzetten. Het spel bleef goed op en neer gaan met bij momenten zeer hoog tempo.  De spanning was te snijden, ook de toeschouwers leefden vol mee met deze wedstrijd. Standard bleef opzoek gaan naar een verlossend doelpunt, maar ze werden ook zenuwachtiger in de opbouw en daar lag de kans voor KVC Westerlo.  Hierdoor kregen onze Kemphanen iets meer ruimte en volgden er een paar hoekschoppen.  In de 59e minuut kwam Jarne Swerts door een mooi loopactie bijna alleen voor de bezoekende doelman, maar hij werd foutief afgestopt door een Standard verdediger. In de 61e minuut was het dan toch weer de beurt aan Standard die deze keer echt gevaar creëerden vanuit een hoekschop. Na enige verwarring voor doel belandde de bal in de voeten van een Standard speler die zonder twijfelen de bal keihard op doel schoot.  Wederom was het doelman Door Lievens die met een goede save het doelpunt voorkwam.  In de 64ste minuut omzeilde Owen op een sluwe manier zijn tegenstander maar zijn voorzet kon onze spits Alexander niet bereiken. Een minuut later werd opnieuw een doorgebroken Jarne foutief afgestopt, dit keer trok de scheidsrechter wel geel voor deze fout.  De vrije trap bleef echter zonder gevaar.  In de 66e minuut leek het moment, dat niemand had durven dromen, dan toch gekomen.  Na een opnieuw vrije trap voor KVC Westerlo werd centrale verdediger Lou Roten in de 16 aan de arm en het truitje getrokken door ex-spelers van KVC Westerlo Quadri Lekan Sule.  De scheidrechter twijfelde slechts één seconde, en legde toch de bal op de stip. Frustratie bij de bezoekers, vreugde bij KVC Westerlo.  Giel Meermans die normaal de stilstaande fases voor zijn rekening neemt, liet de eer aan Alexander Willems.  Alexander had op dat moment al zeer hard gewerkt , het was maar de vraag of hij mentaal en fysiek nog fris genoeg was een de penalty om te zetten.  Maar Alexander stelde ons gerust en knalde de bal onhoudbaar binnen.  KVC Westerlo stond 1-0 voor tegen Standard Luik.  Met nog 14 minuten spelen had KVC Westerlo nu de opdracht om de 0 op het bord te houden, maar ze deden dat subliem.  Er was nog een moment waar een dwarrelbal van Standard op de deklat strandde, maar verder hadden de Kemphanen de wedstrijd in de eindfase goed onder controle.  Er kwam zelf meer ruimte vrij waar KVC Westerlo net niet van kon profiteren.  In de 70e minuut kwam Lou Roten op het juiste moment voor de man en probeerde in een daaropvolgende actie Alexander Willems te lanceren met een strakke bal over de grond.  Alexander liep net buitenspel. Een minuut later kon een goed doorgebroken Owen Corten op de linkerkant goed voorzetten. Zijn voorzet werd net overgetikt door Giel Meersmans.  De minuten tikten weg in het voordeel van KVC Westerlo.  Iedereen begon te geloven in een goede afloop, maar helemaal gedaan was het nog niet.  Maar het was niet Standard die de gevaarlijkste ploeg was op het einde van de wedstrijd wel KVC Westerlo. Standard probeerde nog iets te forceren waardoor er nog meer ruimte kwam voor onze Kemphanen.  In de 84eminuut een identieke fase zoals in de 70e minuut, interceptie van Lou Roten die probeerde met een strakke bal Alexander Willems te bereiken maar net buitenspel.  In de 87e minuut kreeg KVC Westerlo nog een hoekschop waarop gretig gebruik werd gemaakt om een beetje tijd te rekken.  De 80 minuten waren volgemaakt en na een laatste mislukte poging van Standard hoog over het doel van KVC Westerlo maakte de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd.

De vreugde bij spelers, staf en supporters was enorm na afloop van deze wedstrijd.  De ontlading was dan ook zeer groot, een extra opsteker voor gans de ploeg.

Hopelijk kunnen wij zaterdag bevestigen tegen KV Mechelen.

Einduitslag: KVC Westerlo – Standard de Liège: 1 – 0

Ploegopstelling:

Door Lievens, Jarne Swerts, Bram Dillen, Lou Roten, Alexander Martinez, Owen Corten, Xander Vandebosch (73’ Kerem Erbay), Giel Meersmans, Breben Gotthold, Matisse Moermans (79’ Tom Dewael), Alexander Willems (78’ Robbe Van Diest), Gilles Berghmans (NG), Junot Soudant (NG)

Kaarten:

• Gele kaart:
    • KVC Westerlo: 31’ Lou Roten, 70’ Xander Vandebosch
    • Standard de Liège: 19’ Sule Quadri Lekan, 65’ Alexandre Chaidron, 67’ Mamadou Barry, 73’ Guilherme Afonso Beatriz

Volgende wedstrijd: Za 23 oktober om 14u30: YR KV Mechelen – KVC Westerlo, Liersesteenweg 206, 2800 Mechelen (kunstgras)