Drie beloften mochten op stage proeven van het grote werk

Op 1 december stapten de Kemphanen op het vliegtuig. De bestemming: Antalya. Niet om te luilekkeren onder de stralende zon, want gedurende twaalf dagen hebben de troepen van Jonas De Roeck zich in Turkije voorbereid op het tweede deel van de competitie. Ook op het vliegtuig: drie spelers van de beloften. Jason Janssens, Noam Tika en Ilias El Hari namen er samen met de eerste ploeg deel aan de tactische en fysieke oefeningen. Een leerrijke ervaring die gegarandeerd zal bijdragen aan de ontwikkeling van deze jonge talenten.

Voor Jason was het zijn tweede trainingskamp met de eerste ploeg, voor Ilias en Noam was het de eerste keer. De eerste keer is altijd spannend. Alle drie geven ze aan dat ze goed zijn opgevangen door de spelersgroep. Ook de goede infrastructuur ter plekke en de groepssfeer worden door de drie jongelingen geroemd. “We leren veel van alle spelers. De ervaren spelers geven ons goede tips”, klinkt het bij monde van Jason. Uiteraard worden de jonge enthousiastelingen ook bij de U21 goed begeleid, maar ze benadrukken dat het niveau bij de eerste ploeg toch nog een stuk hoger ligt. Zo krijgen ze het sneller te horen als ze iets niet helemaal goed doen. “We hebben alle drie al veel progressie gemaakt op deze twaalf dagen”, vat Jason het samen.

Noam en Ilias maakten minuten in de vriendschappelijke wedstrijden tegen Istanbul Başakşehir, de club die Nacer Chadli aan KVC Westerlo verhuurt, en Beşiktaş JK. Het toont aan dat de drie talentvolle jongeren er niet enkel voor de sfeer bij waren, integendeel. 

Jason Janssens (doelman), °2003: “Je merkt dat het niveau hoger ligt bij de eerste ploeg.”

Jason werd op zijn twaalfde keeper en is intussen al drie jaar aangesloten bij de academie. De voorbije drie jaar zag hij de academie steeds professioneler worden, met onder meer extra aandacht voor kracht en verzorging. De negentienjarige doelman mocht verschillende keren meetrainen met de A-kern.

Onder andere doelman Koen Van Langendonck waakt als een echte patriarch over de jonge doelbewaker, zowel op als naast het veld. Jason zelf bekijkt alles stap voor stap. Zijn eerste doelstelling: doorgroeien naar de A-ploeg. Op termijn wil hij vooral kansen (en ballen) pakken. Voetballen onder de Spaanse zon is een van de mooie ambities die hij koestert.

Ilias El Hari (aanvallende flank), °2005: “Ik twijfelde tussen veldvoetbal en zaalvoetbal.”

De piepjonge Ilias El Hari, bouwjaar 2005, voetbalt intussen een half jaar bij KVC Westerlo. Deze zomer stapte hij nog op het vliegtuig naar Moldavië voor een EK-trip met de Nationale Futsalploeg U19. Hij leek geboren voor de zaal, maar heeft gekozen voor het veld. Nochtans was dat geen evidente keuze, want de twijfels bleven lang aan hem knagen. Amper een half jaar na het vliegtuig naar Moldavië stapte Ilias zo met KVC Westerlo op het vliegtuig naar Turkije.

Op jongere leeftijd droomde Ilias van Ajax en stiekem ook een beetje van de Atlasleeuwen, het Marokkaans voetbalelftal. Op trainingskamp mocht hij de tweede helft tegen Istanbul Başakşehir spelen. In de wedstrijd tegen Beşiktaş JK stond hij zelfs aan de aftrap.

Noam Tika (verdedigende middenvelder), °2003: “Ik wil gewoon winnen.”

De negentienjarige Noam kwam in augustus over van Moeskroen, waar hij ook zijn jeugdopleiding genoot en zijn eerste profcontract ondertekende. Op 14 augustus 2021 maakte hij er zijn profdebuut. Noam, die al sinds zijn zeventiende alleen woont, werd vroeg volwassen en dat merken ze ook in de spelersgroep. Vroeger droomde hij van clubs als Juventus, Real Madrid en Manchester City. Tegenwoordig is er voor hem eigenlijk maar één iets dat telt: winnen. Noam maakte op stage minuten in de wedstrijd tegen Istanbul Başakşehir. Dat was voor hem een heel leerzaam moment.

NIEUWS

PARTNERS